Op 19 maart jongstleden vond de tiende editie van de BBL Informatiemarkt plaats. Bijna 1.000 jongeren die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)-opleiding willen volgen, maar nog op zoek zijn naar een leerwerkbaan, konden hiervoor terecht bij een groot aantal potentiële werkgevers.
Bij een BBL-opleiding leren studenten het vak terwijl ze bij een bedrijf werken. Ze gaan minimaal één dag per week naar school en leren vier dagen in de praktijk. Alleen met een leerwerkbaan bij een geaccrediteerd leerbedrijf kun je starten met een BBL-opleiding. BBL-ers kunnen zowel bestaande MBO-studenten zijn, die nu door willen leren op een hoger niveau maar dan in de BBL-variant, als deelnemers die examen hebben gedaan op het VMBO of de HAVO, maar ook mensen die al aan het werk of hiernaar op zoek zijn.
Door leren en werken elkaar versterken
De groeiende economie zorgt ervoor dat de vraag naar BBL-studenten en het aantal leerwerkbanen in verschillende sectoren fors toeneemt. Alleen al in de regio Rijnmond zijn er ruim 2.000 openstaande plekken. De informatiemarkt bood bezoekers en werkgevers de kans om te ontdekken of zij een match waren.
In gesprek met jongeren
De middag ging van start met een heuse ‘battle’ waarbij werkgevers in de boksring hun bedrijven konden pitchen aan de bezoekers. Tijdens deze markt presenteerden zich circa 80 potentiële werkgevers uit verschillende sectoren, zoals dienstverlening, horeca, haven, techniek, voeding, leefomgeving, zorg en welzijn. Jongeren konden zo op een laagdrempelige manier kennis maken met deze bedrijven, die regelmatig leerbanen aanbieden. Hierdoor kregen de studenten een beter beeld over wat de combinatie van werken en leren in de praktijk inhoudt, de beschikbare functies en toekomstperspectief. Tijdens deze interactieve informatiemarkt kregen de bezoekers tips voor solliciteren en konden ze een CV-check laten doen.
‘Ik ben erachter gekomen dat ik meer een praktijkmens ben,” zegt de 25-jarige Shariva uit Rotterdam. ‘Tijdens mijn niveau 3 opleiding tot verzorgende IG ontdekte ik dat ik de stages geweldig vond. Nu wil ik verder studeren en de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op niveau 4 doen. Daarom ben ik hier en ik hoop aan het einde van deze middag een leuke leerwerkbaan te hebben gevonden.”
Voor de 21-jarige Chicane was een BBL-opleiding een goede keuze: “Ik volg de BBL-opleiding verkoopspecialist niveau 3 en werk bij Hornbach op de bouwafdeling. Tijdens een bezoek van een Mystery Guest werd ik met een 9,3 beoordeeld, echt super! Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar een leidinggevende functie en met deze leerwerkbaan krijg ik zeker de kans!”
Afspraken en matches
Harry Nuys, projectleider Leren en Werken Rijnmond en betrokken bij de organisatie is tevreden over de middag: “Jongeren die aan een BBL-opleiding willen beginnen, maar niet goed weten hoe ze een leerwerkbaan kunnen vinden, hebben veel profijt van deze informatiemarkt. Zij krijgen direct informatie over waar deze banen te vinden zijn, in welke sector de kansen het grootst zijn en ze horen van de aanwezige leerbedrijven wat zo’n leerwerktraject precies inhoudt.”
“De deelnemende bedrijven zijn op hun beurt ook zeer positief”, vervolgt Nuys. “Zij ontmoeten tijdens deze middag gemotiveerde jongeren die in de toekomst kunnen uitgroeien tot gewaardeerde werknemers. Immers, 80 procent van de jongeren die een BBL-opleiding volgt, blijft na diplomering in dienst van het leerwerkbedrijf.”
Er zijn goede gesprekken gevoerd. De eerste contacten zijn gelegd, vervolgafspraken gepland en zelfs een aantal matches gemaakt.
Sean Reinhoudt, Sous Chef van het Hilton Rotterdam is enthousiast over de informatiemarkt: “Voor de leerwerkbanen niveau 2 in onze keuken en bediening heb ik een aantal zeer gemotiveerde jongeren gesproken die wij voor een gesprek gaan uitnodigen.”
In de stand van technisch en facilitair dienstverlener Van Dorp blikt Leo Stehouwer tevreden terug op de markt: “Er zijn veel leerwerkbanen in onze branche. Deze informatiemarkt biedt een goed podium om jongeren kennis te laten maken met techniek en hen een kans te bieden om bij ons aan de slag te gaan. Als voorzitter van het Regionale Beleidsplatform voor Installatietechniek juich ik deze informatiemarkt dan ook toe.”
Samenwerking
De BBL-infomarkt is een samenwerkingsverband tussen Albeda, HMC vakschool, Lentiz onderwijsgroep, STC mbo college, Techniek College Rotterdam, Wellant College, Zadkine, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Leren en Werken Rijnmond en de Gemeente Rotterdam. De informatiemarkt is mede mogelijk gemaakt door de inzet van studenten van Albeda Travel & Leisure College en van Zadkine Startcollege.
Comments